DORINE ZOET, kook-ster van de Aziatische keuken.

Dorine Zoet en Sylvia Elders

Auteur: Sylvia Elders

“Bestemming bereikt”, ik zet de motor uit en sta midden in hartje Arnhem.
Een wooncomplex waar vroeger de volksbuurt Weerdjesstraat stond.
Een brede grote trap, hoekje, paadje, nog een trapje; ik ruik nummer 23 als de deur hartelijk openzwaait en Dorine Zoet mij lachend ‘selamat datang’  heet. Die 2 woorden, de geur, de vele planten, het Indische schilderijtje, de beeldjes, de warme huiselijke gezelligheid maar vooral Dorine zelf, doen me een beetje denken aan de pasar.

Daar ken ik haar van. Dorine geeft daar al jaren kookdemonstraties.
De eerste keer al zo’n 18 jaar geleden, op de grote Pasar Malam Besar in Den Haag en de laatste keer bij Pasar Malam Istimewa in Burgers Zoo, in de goeie ouwe tijd, voordat corona toesloeg. Midden in ‘de jungle’ van de Bush vertelde en kookte Dorine Manis haar gerechten uit de gordel van smaragd en liet de lange rij aan publiek haar hapjes proeven.

Maar terug naar het hier en nu. De volgorde is eerst een kopje koffie, dan de foto’s en daarna het vraaggesprek. Haar zoon, Carlo Cramer – Fooddesigner & Innovation schiet de plaatjes.
Het blijft in de familie want de foto’s op haar tempo doeloe website www.indischekeukenvanrien.nl zijn ook van zijn hand.

Dorine, waar komt je passie voor koken vandaan?

Dorine Zoet, ronde gerechten

Uit mijn familie en uit mijn cultuur. Ik kom uit een Indisch gezin. Mijn vader was bouwkundig tekenaar in Semarang en mijn moeder kwam uit Klaten. In 1958 vertrokken mijn ouders met 3 kinderen vanuit Bandung naar Holland. Daar kwamen nog 3 kinderen bij, waaronder ik. Ik ben geboren in Groningen. Bij ons was de aandacht voor koken, recepten en samen eten een essentieel onderdeel van het alledaagse gezinsleven. Ik groeide op met de veel geroemde Indische gastvrijheid en gezelligheid. Met nieuwsgierig meekijken, met in de pan mogen roeren en vooral met de babbeltjes over recepten om mij heen, leerde ik spelenderwijs de kneepjes van de Indonesische keuken van mijn moeder en mijn tantes. 

Hoe ben je in de horeca terecht gekomen?

Ik ben als jong meisje begonnen in een slagerij waar ik achter de toonbank stond maar ook prachtige koude buffetten leerde maken. In 1992 trad ik bij Hotel Haarhuis in dienst als serveerster. Ik studeerde en werkte bij verschillende horecagelegenheden waar ik veel ervaring op deed. Intussen was ik ook kookdocente bij de Volksuniversiteit en gaf er kooklessen en workshops in diverse thema’s.  In 2015 kwam ik weer terug bij Hotel Haarhuis, maar nu als zelfstandig kok & gastvrouw. Ik heb daar 4 jaar gewerkt. Inmiddels had ik al zoveel jaren als kok gewerkt dat ik wel weer wat anders wilde. In 2019 ben ik aangenomen bij 

Hotel – Restaurant Groot Warnsborn als gastvrouw, een boeiende en zeer afwisselende baan. Klantgericht als ik ben zat ik daar helemaal op mijn plek. Mijn Indische, ingebakken gastvrijheid maar ook mijn kennis over gerechten en wijnen kwamen mij goed van pas. En toen kwam corona…

Wat was de impact van de corona-uitbraak op jouw leven?

Corona en horeca is een bekend verhaal, toch? De boel moest eerst half en daarna helemaal dicht. Corona is dus allesbehalve aan mij voorbijgegaan. Om je vraag maar kort en krachtig te beantwoorden: In augustus 2020 werd het contract van mij en 7 anderen beëindigd. Ik zit nu zonder werk, althans, een vaste baan.

Jij lijkt me niet een persoon om bij de ‘pannen’ neer te gaan zitten.

Inderdaad, dus nu begint het spannend te worden! Wat ik je nog niet had verteld, in 2004 ben ik ondernemer geworden en heb mijn bedrijf “INDISCHE KEUKEN VAN RIEN” opgericht. Naast mijn werk in het hotel gaf ik kooklessen, cursussen, demonstraties en workshops. Dat deed ik vanuit huis of vanuit een locatie. Ik heb ook een tijdlang catering aangeboden. Ja, natuurlijk de Indonesische/Indische keuken, dat is mijn specialiteit.  Maar men kan ook bij mij terecht voor Kantonees, Chinees of Thais hoor! En ik gebruik altijd verse groenten en de originele verse kruiden en specerijen. Ik heb in de loop der jaren heel veel recepten verzameld. Naast de traditionele, sta ik ook open voor Asian Fusion.   

Dorine Zoet

Nou, ik hoor het al, we zitten duidelijk op je passie?

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, toch! Er is niets gezelliger dan samen koken, kennis delen, recepten uitwisselen en gezamenlijk eten. Midden in de corona tijd bestond mijn bedrijf 12 ½ jaar. Jammer dat ik dat niet heb kunnen vieren. 

Maar goed, de beperkingen zijn steeds meer toegenomen; wat nu? 

Het nieuwe is nu: RIEN AT HOME. Ik maak nu authentieke Aziatische afhaalmaaltijden. Dinsdag, donderdag en vrijdag, dagvers op bestelling. Op mijn website en op facebook plaats ik van tevoren wat ik ga koken. Men kan dan bestellen door mij te bellen of via mijn website. En zodra het weer mag, ga ik weer cursussen en workshops geven hoor. In deze veranderende tijden moeten mensen gewoon wat vaker op mijn website kijken, ik zorg wel dat ik in de picture en in de running blijf. 

Het bruist in je hoofd; wat zijn je wensen of dromen voor de toekomst?

Mijn wens is dat ik nog veel cursussen en workshops ga geven. Ik kan de gezelligheid niet missen. En mijn droom is een kookboek maken. Met recepten van traditionele gerechten maar ook van mijn eigen culinaire creaties. Naast de recepten vertel ik in het boek dan ook over de cultuur en heb ik allerlei leuke eet-aanverwante tips. Dat deed ik in de cursussen ook altijd en ik heb gemerkt hoe geïnteresseerd mensen dan zijn. De Aziatische eetcultuur geniet enorm veel belangstelling.

Wat gaat 2021 de ondernemer Rien brengen?

Heel persoonlijke, kleinschalige huiskamer workshops. Klanten voor mijn afhaalmaaltijden. De realisatie van ‘Het kookboek van Rien’.  En… werk! Een baan! Corona heeft mij geleerd al je talenten te gebruiken en vooral positief te blijven. Een parttimebaan! In de horeca of in de zorg, niet medisch maar als gastvrouw of receptie of zoiets. Ik sta overal open voor. Als je wat weet, ik hou me aanbevolen.

Ik ben onder de indruk van de ondernemerszin, de energie en de positiviteit die Dorine uitstraalt. Als “Wat je uitzendt, komt naar je toe” klopt, dan komt het wel goed met haar. Wie zou nou niet zo’n bruisende werkkracht in dienst willen hebben. En dan kan ze nog zo heerlijk koken ook nog. Een ding is zeker, wij van Business Brandal hebben ons al opgegeven voor een kookworkshop in huiselijke sfeer. En ik heb ook al een afhaalmaaltijd geprobeerd.

Enak sekali, oftewel, heerlijk!! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *