Nieuws en Tips

TIPS Nieuwsbrief 1 – Februari 2021

Tip 1.

Maurice Boyer, veelgeprezen fotograaf, en Dorna van Rouveroy, filmmaker, delen een grootvader maar hebben verschillende grootmoeders. Ze gaan op zoek naar Enok, de grootmoeder van Maurice, de bijvrouw van zijn grootvader; een Soendanees Indonesisch meisje, een njaj, die geen rechten had op haar dochter. 
“We hebben jaren gepraat en gespeculeerd over wat er met Enok was gebeurd.
We besloten naar Indonesië te reizen om te kijken of we sporen konden vinden van haar, wie ze was geweest. Welke invloed had ze op het leven van haar kleinzoon Maurice gehad”?
Volg hun zoektocht op de prachtige, interactieve website Finding Enok  in het Nederlands en in het Engels. 


Tip 2.

Business Brandal bezoeker Flip Stoltenborgh is de eigenaar van Merapi Tour & Travel.
In het begin van de pandemie was Flip alleen maar bezig met reizen om-te-boeken of te annuleren, daarna kreeg hij het wel erg rustig en dat is niks voor Flip.
Naast reizen is koken zijn favoriete bezigheid. Het plan voor een boek was gauw geboren.

In zijn reis-en kookboek over Indonesië neemt hij je mee op reis door de prachtige archipel.
Met nuttige informatie over de eilanden, leuke anekdotes en natuurlijk tips wat en waar te eten, reist hij de eilanden af en probeert je als lezer te inspireren en te laten proeven van al het moois uit de gordel van smaragd.
In maart komt zijn boek Trek in Indonesië uit en als je toch aan het surfen bent, kijk dan ook eens bij www.merapi.nl


Tip 3.

Tussen 1946 en 1964 verlieten meer dan 300.000 mensen de archipel. Een aanzienlijk deel daarvan bestond uit indo’s.
“Indo in Indonesië” gaat over ervaringen van die indo’s die in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren of er toen zijn gaan wonen en na de onafhankelijkheid in Indonesië zijn gebleven.

Hoe was hun opvoeding? Konden ze kiezen tussen blijven of vertrekken en waarom bleven ze? Hoe gaven ze hun leven na de onafhankelijkheid vorm?

Alles om hen heen veranderde. Hun verhalen vind je op deze site, verdeeld over vijf thema’s.
Als je alle thema’s wilt verkennen, kun je het best een zigzagbeweging maken:
Indo in Indonesië > Europese opvoeding > Blijven of vertrekken > Een ander leven > Verleden & Toekomst.
Op de interactieve site Indo in Indonesië tref je een digitale dialoog tussen Indonesië en Nederland.  


Tip 4.

Je bent het vast ook wel eens tegengekomen. Nederlanders die niet het verschil begrijpen tussen Indisch en Indonesisch. Daar zit onwetendheid of onverschilligheid in. En dat doet pijn. Alsof je er niet mag zijn.
Maar erkenning begint in jezelf. Bij het besef dat het Indische verhaal belangrijk is. En dat jouw kinderen en kleinkinderen weten wie ze zijn, waar ze vandaan komen, maar vooral, waar ze thuishoren en willen zijn.

Herken je dit en heb je ook wel eens gedacht dat je eigenlijk alles zou moeten opschrijven; over je ouders, de familie, wat je meegemaakt hebt, Indië. 

Maar hoe schrijf je zo’n ingewikkelde familiegeschiedenis op? Hoe?

Gratis workshop
Begin maart geeft Vilan van de Loo een gratis workshop De 3 manieren om je familiegeschiedenis te schrijven. Het is online, dus je hoeft nergens heen.
Zoiets heet een Webinar: online uitzenden.
Je ziet Vilan dan voor de camera praten en uitleggen en ze heeft ook een beeld-presentatie. Je kunt haar dus ook vragen stellen. 

Dus neem een kijkje op de bijzondere site www.Indischeschrijfschool.nl het digitale platform voor cursussen en schrijfbegeleiding voor degenen die verbonden zijn met Indië.