Voorstelling Polish and Shine

Voorstelling Polish and Shine

Voorstelling Zwaan de Vries en Rene van Haren

 

 

‘Zwaan en Rene zijn gestart met improvisaties, vanuit biografische herinneringen. Rene’s oom, die op de Grebbeberg gevangen werd genomen en de vader van Zwaan die zijn dienstplicht vervulde tijden de politionele acties en ook haar moeder, die als Indische Nederlandse (Indo) opgroeide in Nederlands-Indië hebben model gestaan voor het universele thema waarbij oorlog, macht en onmacht centraal staan.

Verzwegen geschiedenissen, een verhaal dat niet verteld mag worden over soldaten, hun gezinnen, relaties en kinderen, koloniën, veteranen en uiteindelijk ‘over onszelf’. De thema’s zijn nog steeds actueel.

Voor Business Brandal, werpt zich de vraag op, of dit het is, dat ons verbindt? Wie heeft hier niet op de één of andere manier een connectie mee? We zijn kinderen van ‘overlevers’. Onze veerkracht ( ondernemerschap ) zit voor een belangrijk deel in onze geschiedenis verankert. (Lees hier een reactie op een verkorte voorstelling Polish and Shine)

Polish & Shine Business Brandal bijeenkomst 10 feb 2014

Zwaan de Vries zegt “Ik merk op de BB avonden, dat mensen  graag vertellen over hun geschiedenis, over hun jeugd en ouders en ze vertellen steeds meer. Sommigen vragen zich af of we er ons nog mee bezig moeten houden? Ik denk, dat de connectie met de geschiedenis van je volk, je voorouders en je ouders, bodem onder de voeten geeft en je steviger laat staan. Ik denk dat het het Indisch Ondernemerschap kleurt op een specifieke wijze.”
Een uitwisseling hierover lijkt me heel interessant.
Wij zien onze theatercompositie dan ook als metafoor voor ons allen, want ook nu zijn wij het zelf, die toestaan dat oorlogen gevoerd worden elders in de wereld.
We hopen onze theater-compositie dan ook  voor vele doelgroepen te kunnen spelen. Op symposia, congressen, bij herdenkingen, op veteranendagen, in militaire tehuizen, Indische verzorgingshuizen, kleine theaters, festivals, oorlogsmusea,  op scholen in combinatie met projecten, die over de thema’s van de voorstelling gaan.
Overal waar we welkom zijn en diverse bevolkingsgroepen kunnen benaderen, zullen we blij zijn om op te kunnen treden.”

‘Polish and Shine’ is een compositie voor dochter van een oorlogsmisdadiger ( hier dan, bedoel ik ), twee paar schoenen ( maat ’40-45 en maat ’48-’50), fagot en zoiets als een vader; wie anders zou de wet moeten stellen.

Over René van Haren| Zwaan de Vries| Silvia Schildkamp

René van Haren studeerde trombone aan de HogeSchool van de Kunsten te Arnhem en wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen. René is prijswinnaar van oa de SNS-literatuurprijs en de  lux D’or Filmprijs.

Zwaan de Vries  woonde en werkte een groot deel van haar leven in Duitsland waar ze als Roy Hart Theatre Teacher en theatermaker, verbonden was aan verscheidene theaters. Na haar terugkeer naar Nederland ontmoette ze René.  Samen met hem maakte ze o.a. Polish and Shine, waarbij haar stemkunstenaarschap centraal staat.

Silvia Schildkamp studeerde fagot aan het koninklijk Conservatorium Den Haag. Naast haar werkzaamheden bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht speelt Silvia als free-lance musicus bij verschillende ensembles.

Meer weten?
Heb je interesse en/of wil je de voorstelling boeken dan vind je hier de contactgegevens:

Zwaan de Vries
stemdocent, theatermaker
Certified Roy Hart Theatre Teacher
Docent Dansexpressie
024 3231252
06 50216275

Voorstelling Polish & Shine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *