Category Archives: Impressie

Verslag en foto’s van een bijzondere Business Brandal avond

Wat was het een bijzondere Business Brandal avond op 27 november!

Na een tijdje radiostilte hadden Sylvia en Benedikt de draad van de Brandal vibe weer opgepakt.

Locatie: Benedikt’s advocatenkantoor (VERDER) in Nijmegen, mooie uitstraling met prima verzorgd eten. Dit keer chinees, omdat kokkie door familie omstandigheden verhinderd was.

Tsja, dat vergt improviseren.. We hebben meer gedaan dan alleen eten. Verhalen gedeeld over onze Indische, Chinese en Indonesische afkomst. Hoe en waarom waren onze ouders hier gekomen en soms ook daar gebleven.  Wat waren de herinneringen aan dat vertrek? Maar vooral, wat heeft Indisch zijn voor invloed op hoe wij in het leven staan, prive en in ons werk. We waren de 27e met niet zoveel mensen. Jammer?  Natuurlijk hadden de organisatoren liever 40 aanmeldingen gehad.  Maar met een klein groepje is er meer intimiteit en ruimte om echt te vertellen wat dat Indisch zijn dan voor jou persoonlijk betekent. Werd je er vroeger mee gepest, is er sprake van een klasse-onderscheid, deden onze ouders moeite om ergens bij te horen, liefst bij een segment van ‘aanzien’.  Het delen van die gevoelens was misschien wel het allerbelangrijkste. Gewoon omdat je dat niet zo vanzelfsprekend doet met je Nederlandse/andere contacten die dat stukje historie of zelfs DNA missen. Opvallend was de positieve benadering van dat verleden, niemand voelde zich met haar/zijn afkomst een slachtoffer. Opkomen voor jezelf en trots zijn op je kleur vinden we belangrijk en mogen we best meer uitdragen. Is dat dan een nieuwe uitdaging voor het ‘nieuwe’ Brandal?

Na het delen van de persoonlijke verhalen hebben we kort stilgestaan bij de identiteit van Brandal. Een club waar we als indo’s’ gezellig een paar keer per jaar samenkomen om sateh te eten en met nostalgie over tempo doeloe babbelen? Adoe zeg, daar zijn er genoeg van. De kern is toch de combinatie van Indische afkomst en ondernemendheid. Vijf jaar geleden opgezet om je netwerk te vergroten waarbij de term ondernemer ruim werd genomen. Doorpratend daarover: het gaat om ondernemende geest met als gemene deler Indische affiniteit. Kan ook dus opgaan voor belanda’s die iets hebben met Indië, werd geopperd…

Opnieuw Brandal uitvinden was de uitkomst. Met meteen leuke suggesties: Wouter Muller, een Indisch reisbureau,  wie weet Marion Bloem, als key note sprekers/artiesten. Maar ook realisme (Indisch?). Er is geen pot met geld waar we uit kunnen putten om BN-ers uit te betalen. Eerst maar eens een stevig fundament neerzetten met een kerngroep en daarom heen gestaag contacten bouwen. Deels uit de bestaande Brandal groep, deels uit nieuwe.

Concreet
Eind maart 2019 komen de Brandallers van 27/11 weer bij elkaar en nemen ieder tenminste 1 (liever 2) van hun Indische contacten mee. Doel: Verder brainstormen hoe de combinatie van ‘Indisch zijn’ en werk (in de meest ruime betekenis) nu verder gestalte kan krijgen. Wij hebben er zin in! Wanneer je er na het lezen van dit verslag bij wilt zijn, graag!
Hoe meer zielen, hoe meer (Indisch woord..) preugde.

Impressie geschreven door

Rex Franzen – www.los-assessments.nl

 

Bedankt deelnemers van de jubileum Business Brandal bijeenkomst

Bedankt deelnemers van de jubileum Business Brandal bijeenkomst.

Afscheid nemen als voorzitter betekent ook loslaten. Nee-zeggen tegen een van de medebestuursleden als het nog gaat om een bestuursaangelegenheid is dan lastig.
Gelukkig heeft het stichtingsbestuur met Sylvia Elders er een actief bestuurslid bij. Zij heeft er voor gezorgd dat de avond werd geopend met een moderne Indonesische dans door de frêle Nina Dewi Patmawandi. Als je vervolgens wordt uitgenodigd om aan een dans deel te nemen dan voel je je echt een houten Klaas naast haar gracieuze bewegingen.

Foto door Jacques Kok volgt na publicatie van De Ondernemer.

Na afloop moest iemand mijn otot pitjit. Helaas was er geen vrijwilliger. De woorden “otot pijit” en “ajoh Pim” uit de scene van een tenniswedstrijd gaven in elk geval weer herinneringen bij de oudere deelnemers. De oude LP Gado-Gado kwam weer ter sprake. (Ff checken en te beluisteren op You Tube.)

Han Go van Go-Tan
De spreker Han Go van Go-Tan kreeg tijdens zijn presentatie over de communicatie van Go Tan de lachers op de hand toen hij vertelde dat zijn broer Bin Go heet. De door hem getoonde foto’s uit de jaren 60 en 70 gaven mij de bekende huiselijke en gezellige eettafrelen te zien.  Han had voor een ieder Emping meegebracht. Volgens mij heeft hij er in een klap meer dan 40 fans bij.

De initiatiefnemers
Anne Spies haalde Jerry Croes en mij nog even naar voren en refereerde aan het begin van Business Brandal en waar we als initiatiefnemers nu staan. En het op moment dat ik als spreker mijn speech over netwerken mocht doen kun je alleen maar eindigen met de woorden dat het Inderdaad ongelofelijk is wat we met zijn allen hebben bereikt.  Trots op wat we met Business Brandal hebben bereikt. Goed was ook te zien en te horen dat Jerry als vanouds de programmaonderdelen aan elkaar praatte. Fijn dat Benedikt en Clark op de achtergrond de logistiek faciliteerden. Het kwam de sfeer ten goede.

MIranda Melger
De verrassing van de avond was Tantetje, een brutaal Indisch typetje van Miranda Melger Entertainment. De gemiddelde Business Brandalller was eerst wat terughoudend in uitbundige lichaamsbeweging maar zij kreeg de zaal aan het zingen en aan het deinen. En als Tantetje en de zaal je dan ook met een staande ovatie feliciteren is het moeilijk om je ogen droog te houden. ;-0
Miranda is een echte vakvrouw want dat bleek wel zoals ze aan het einde van haar sketch het nummer “Somewhere over the rainbow” ten gehore bracht.

Indo Business Cafe
In de gezellige nazit nog gesproken met de bestuursleden Patrick Wouters en Jane Kim van Indo Business Cafe die overigens op 21 april in Blaricum een bijeenkomst hebben. Volgens mij gaan Indo Business Cafe en Business Brandal in de toekomst veel voor elkaar betekenen.

Enne… Business Brandal op naar de 10 jaar.

Boek Vergeten door het vaderland

Vergeten door het vaderland

 

Wat hebben onze ouders en wij geluk gehad.

Het boek “Vergeten door het vaderland” geschreven door Wilma Van der Maten gaat over Indische gezinnen die na de dekolonisatie van Nederlands Indië het land niet mochten verlaten. Zeventig jaar na de dekolonisatie leven duizenden hoogbejaarden in armoede in Indonesië. Recht op een eigen pensioen of AOW hebben ze niet. Altijd leven in een overlevingmodus.

Het boek vertelt ook in een notendop de geschiedenis van Nederlands Indië. Het zet zaken zoals bijvoorbeeld de Molukse zaak in een ander daglicht. Molukse KNIL soldaten die dachten maar tijdelijk in Nederland te zouden verblijven en dan hier te horen kregen dat ze allen waren ontslagen.

Dat het migratievraagstuk van alle tijden is blijkt wel hoe de toenmalige Nederlandse regering toen omging met zijn eigen onderdanen. Nederlandse Indische gezinnen die door de oorlog hun papieren waren kwijtgeraakt en daardoor niet konden aantonen dat ze de Nederlandse nationaliteit hebben. Wel kunnen bewijzen dat je Nederlander bent maar geen geld of sponsor hebben om de reis naar Nederland te kunnen bekostigen.
Ambtelijke molens die traag werkten waardoor deadlines niet werden gehaald. Tegenwerking door ambtenaren die het beter wisten voor de aanvragers. Gedwongen namen de achterblijvers het Indonesische staatsburgerschap aan of ze bleven stateloos.

Als je de aangrijpende emotionele verhalen leest dan hebben onze ouders en indirect wij geluk gehad dat ze wel naar Nederland konden reizen.

 

Boek Vergeten door het vaderland bestellen rechtstreeks bij de stichting Halin

Impressie Business Brandal bij Pondok Malden

Impressie Business Brandal bij Pondok Malden

Te gast bij Pondok

Door: Maureen Bol, tekstbureau Formule M

Het is een warm onthaal in Seniorendagcentrum het Steenhuys in Malden. Ik verwacht een paar oude-van-dagen met rollators bij de deur, maar ik word ontvangen door een paar energieke dames van Pondok en natuurlijk door het altijd hartelijke ontvangstcomité van Brandal Business.

De Brandallers zijn maandag 2 maart uitgenodigd in het SteenHuys aan de Maldense Kloosterhof.

Pondok

Daar komen Indische en Molukse ouderen 2 keer per maand samen om hun verhalen en dagelijkse beslommeringen met elkaar te delen. Op 2 zaterdagen in de maand is het pand van zorginstelling Driestroom voor even omgedoopt tot “Pondok” (Maleis voor huisje of onderkomen). Dankzij initiatiefneemster Hedy Schäperkötter is Pondok een jaar geleden van start gegaan.

Vrijwilligers

Alleen de vrijwilligers van Pondok zijn die maandag aanwezig. Wat jammer nou, dat we geen verhalen over vroeger kunnen horen van de gebruikelijke bezoekers van Pondok. Zij hadden er van mij best bij mogen zijn. Hoe dan ook, het is gezellig druk als ik binnen kom wandelen. Een aantal bekende, maar, zoals wel vaker, ook een paar nieuwe gezichten.

Affiniteit voor Indische cultuur

De ondernemende bezoekers van Brandal Business met “affiniteit voor de Indische cultuur” komen van heinde en verre. Vanuit Amsterdam, Eindhoven, Den Bosch, maar ook vanuit Nijmegen en omstreken. Een netwerk met buitenregionale connecties.

 

Rolero’s

Onder de bezoekers ook een heuse feestband. De Rolero’s zijn uitgenodigd op invitatie van Anne Spies van Spies en Spreken. Zij verzorgen de muzikale omlijsting die niet alleen bestaat uit Indorock, maar ook uit een paar leuke Nederlandstalige meezingers.

 

Steun is welkom

We beginnen, nadat iedereen binnengedruppeld is met een korte uitleg over Pondok, de tweemaandelijkse bijeenkomst voor Indische ouderen. Er volgen een paar vragen voor de vrijwilligers over de financiering van de samenkomst. Pondok drijft op een eenmalige subsidie van vorig jaar, een paar sporadische giften en vrijwilligers. Financiële ondersteuning is heel welkom, zo blijkt uit de reactie.

“Mijn vader begreep helemaal niets van die Hollandse spelletjes die hij moest spelen in het verzorgingstehuis”, zo vertelt een van de vrijwilligers. Bij Pondok vond hij gelijkgestemden met wie hij op gelijke voet kan praten.”

Ondernemen

Daarna is er tijd voor 2 korte presentaties. Eentje van Benedikt van Gemert over het onderwerp “Ondernemen”. Hij is op 1 maart voor zichzelf begonnen. Met een zakenpartner runt hij nu Verder Arbeidsrecht.

“Als advocaat bij Poelmann Van den Broek was ik ook wel zelfstandig, maar zat ik toch in het keurslijf van het bureau. Je moet toch zorgen, dat je allemaal op één lijn zit. Nu kan ik zelf bepalen welke koers ik volg. In overleg met mijn zakenpartner, dat wel. Maar die zit behoorlijk met mij op één lijn”, aldus Benedikt. “Ondertussen merk ik als ondernemer, dat je veel bezig bent met dingen die niets met je vak te maken hebben. Zo ben ik deze week op pad geweest om de meubels voor ons kantoor op te halen. Dat zijn allemaal dingen, die je dan ook zelf moet doen.”

Netwerken

Andrew David van H4 organisatie training advies werpt kort zijn licht op het onderwerp “Netwerken” en geeft een paar handige tips hierover.

Makan?

En als je dan om half 7 denkt: “Ja, makan!” of “Ja, eten!” Dan heb je het mis. Er volgt eerst een voorstelronde. Hoe dan ook, niemand is omgevallen van de honger en de “beloning” na de voorstelronde was groot.

Catering van Grace

Grace Stulting had weer zalig gekookt. Ze had zichzelf behoorlijk overtroffen! Ook Grace is overigens onlangs voor zichzelf begonnen met haar cateringbedrijf Gracering, een heuse aanrader!

Lees hier meer over Pondok.

BB presentatie Nancy Viellevoye over Mediation

Nancy Viellevoye over Mediation

Het was een gezellige en geslaagde avond op een bijzondere plek! Mijn presentatie moest ik gezien het tijdstip iets sneller doen dan gepland. Het is wel een onderwerp dat iedereen de komende jaren vaak zal tegenkomen. Vanuit de overheid wordt mediation steeds meer gestimuleerd, ook als bezuinigingsmaatregel om het rechterlijk apparaat te ontlasten. Mediation moet zelfs verplicht onderzocht worden als manier om te komen tot een oplossing van het conflict voordat de zaak aanhangig kan worden gemaakt bij de rechter.
Mediation wordt op steeds meer gebieden (ondernemingsrecht, arbeidsrecht, samenwerkingsconflicten in teams etc.)  en in steeds meer branches (de zorg, het onderwijs, tussen bedrijven) toegepast.

Hierbij kun je de Powerpointpresentatie Mediation Rumah Kita 27-10-2014downloaden van 27 oktober 2014.
Het filmpje is ook de moeite waard om nog eens hier te bekijken.

Brandals tot de volgende keer!

Business Brandal in het Schipperscentrum

Business Brandal in het Schipperscentrum

 

Business Brandal te gast in het Schipperscentrum

Het adres op de uitnodiging voor Business Brandal luidde: K.S.C.C, 1K Waalhaven, Nijmegen. Even googlen levert een duidelijke route op en ik stap op mijn fietsje op weg naar de Waalkant.

Ik ken Nijmegen redelijk goed. Ik woon er al meer dan 20 jaar. Toch kan ik mij het gebouw van K.S.C.C. niet voor de geest halen. Als ik de dijk op rijd naar de haven bekijk ik alle gebouwen. Geen K.S.C.C. Dan zie ik een bordje met daarop “K.S.C.C. schipperscentrum”. Mij gaat een lichtje op. Het schipperscentrum ken ik wel. Maar het bordje wijst in een richting, waarvan ik weet, dat het daar toch echt niet ligt. Ik tuur over het water naar de schepen en zie op een schip de juiste benaming staan. Natuurlijk, het schipperscentrum ligt in het water en is een boot.

Zoeken

Ik ben niet de enige die zich het apelazarus zoekt naar het juiste adres. Sommigen komen uit op de Waalkade in plaats van bij de Waalhaven. Ook anderen zoeken naar een gebouw en staan vol verbazing te kijken als ze op het schip aankomen. Om van de navigatiesystemen maar niet te spreken: die herkennen stuk voor stuk het adres niet.

 

Schipperscentrum

Het Schipperscentrum is een oud schip, dat nog wel drijft maar niet meer vaart. Het Katholieke Sociaal Cultureel Centrum voor Rijn- en Binnenvaart bewijst zijn diensten als postbus voor schippers, kerk, vergaderruimte en plek voor gezellige bijeenkomsten. Het is wel even schrikken, als we binnenkomen op het schip. Het ruikt een beetje muf en het is er behoorlijk benauwd. Dat merkte ik in ieder geval in het begin. Later op de avond heb ik nergens meer last van. Het is best goed toeven op de K.S.C.C.

 

Affiniteit

Ongeveer 30 aanmeldingen zijn er voor dit diner van “ondernemers en ondernemende personen met affiniteit voor de Indische cultuur”. Na het welkomstwoord van Andrew David en Jerry Croes spreekt Jie Chang-Sun van Ruby and Rose, een stichting tegen gynaecologische kanker. Ze houdt een hartstochtelijk pleidooi en laat weten, dat het mogelijk is Vierdaagselopers te sponsoren.

Buffet

Na een korte introductie van iedereen aan tafel en een paar huishoudelijke mededelingen mogen wij naar het buffet, waar als vanouds twee Indische dames heerlijk voor ons gekookt hebben. Het is altijd heerlijk de tijden weer te mogen herbeleven, waarin mijn oma – een uitmuntende kok – nog leefde. Tijdens het eten is er tijd om nader kennis te maken met de mensen bij mij aan tafel.

 

Post-Its

Na het eten geen dessert, maar wel een soort “durf-te-vragen” en “geef-eens-tips”-sessie. Op Post-Its stellen we allemaal een vraag of bieden wij iets aan. De uitwerking ervan bestaat uit het oplezen van de briefjes, de uitleg van de schrijvers en een onvermijdelijke discussie.

 

Discussie

De belangrijkste discussie draait om de vraag, of het nu echt nodig is als Indo ook zaken te doen met andere Indischen. We hebben het over “gunnen”, het delen van cultuur en mentaliteit en over wat nu precies die Indische identiteit is. Over het laatste kun je natuurlijk lang spreken. Daar komen we deze avond dan ook niet uit. Over de eerste twee zaken in het rijtje zijn we het, volgens mij, allemaal wel eens: omdat wij ons herkennen in elkaar, zullen we elkaar ook eerder wat gunnen dan iemand anders die onze identiteit of affiniteit niet (her)kent.

Toekomst

Volgens mij zijn er deze avond heel wat contracten gesloten of was er in ieder geval de aanzet daartoe. We hebben de banden aangehaald met degenen die wij al kenden en zijn nieuwe aangegaan met de “nieuwelingen” onder ons. Ik hoop op een voorspoedige en succesvolle voortzetting van Business Brandal. Het is goed om eens stil te staan bij de richting die wij met zijn allen inslaan en hoe wij dit netwerk beter kunnen benutten.

 

Logo ontwerp

Business Brandal zoekt overigens nog altijd naar een mooi logo. Eén exemplaar is deze avond al gepresenteerd, maar keuze uit meerdere logo’s heeft toch de voorkeur. Dus wie nog zin of tijd heeft om zich te werpen op het ontwerp van een logo, ga je gang!

 

Tekstbureau Formule M
Maureen Bol
www.tekstbureauFormuleM.nl

 

 

Business Brandal doet zaken door de maag

Zaken door de maag

Het artikel in De Gelderlander met de titel “Business Brandal doet zaken door de  maag” heeft voor een groot aantal nieuwe deelnemers gezorgd tijdens de Business Brandal bijeenkomst op 10 februari in de VASIM te Nijmegen. De bijeenkomst was, ondanks dat de locatie wat afgelegen ligt, weer goed bezocht. Enthousiaste reacties bij binnenkomst over de locatie waren al een goed begin voor een kennismakingsgesprek.

In het welkomstwoord door Andrew David, de voorzitter Business  Brandal, werden een paar zaken en acties aangestipt. Organiseer met elkaar andere activiteiten als daar behoefte aan is. Niet alleen roepen “Het lijkt me leuk om…” maar zelf met een actie komen.  Menno en Rob hebben al het plan opgevat om een uitje te regelen naar Hoenderloo. Een bezoek aan Bronbeek lijkt er ook aan te komen.
Sympathisanten van Business Brandal kunnen de stichting sponsoren of doneren met minimaal 25 euro en mogen dan hun bedrijf promoten op de homepage.

We hadden de wethouder Werk Inkomen Turgay
Tankir en zijn collega Berrie Schattenberg (strategisch ambtenaar) op bezoek. In zijn korte presentatie gaf hij aan dat hij Business Brandal een goed initiatief vond en refereerde nog aan de Nijmeegse Turkse ondernemers die zich ook verenigen. Een aantal bezoekers zag een gezamenlijke bijeenkomst wel zitten vooral omdat ook de genoemde ondernemers zaken door de maag doen.  De wethouder tweete zelf “diversiteit maakt onze samenleving sterk”.

wethouder turgay tankir business brabdal nijmegen

Zwaan de Vries zette met Rene van Haren tijdens de 10 minutenpresentatie een heftige en indrukwekkende voorstelling neer. Het waren verkorte scenes uit hun langer durende voorstelling. Hier kun je meer lezen over de inhoud en de achtergrond van haar voorstelling.

 Voorstelling Zwaan de Vries

Fotoimpressie van de Business Brandal bijeenkomst op 10 februari Vasim te Nijmegen