DORINE ZOET, kook-ster van de Aziatische keuken.

Dorine Zoet en Sylvia Elders

Auteur: Sylvia Elders

“Bestemming bereikt”, ik zet de motor uit en sta midden in hartje Arnhem.
Een wooncomplex waar vroeger de volksbuurt Weerdjesstraat stond.
Een brede grote trap, hoekje, paadje, nog een trapje; ik ruik nummer 23 als de deur hartelijk openzwaait en Dorine Zoet mij lachend ‘selamat datang’  heet. Die 2 woorden, de geur, de vele planten, het Indische schilderijtje, de beeldjes, de warme huiselijke gezelligheid maar vooral Dorine zelf, doen me een beetje denken aan de pasar.

LEES VERDER DORINE ZOET, kook-ster van de Aziatische keuken.

INDISCH WONEN, een interview met Ronald Schubert – Stichting Impian Kita Nederland.

Auteur: Peter van Ommen

Sinds enige tijd bestaat er een Indische en Molukse woongemeenschap in Arnhem. Om hierover meer te weten hoe deze woongemeenschap Rumah Impian Kita Arnhem is ontstaan en wat de doelstellingen hiervan zijn, heb ik een afspraak gemaakt met Ronald Schubert die als voorzitter van deze woongemeenschap fungeert en daarnaast ook mede bestuurslid is van Stichting Impian Kita Nederland. Op locatie in één van de appartementencomplex Rumah Impian Kita Arnhem heb ik een interview afgelegd met hem.

Hedy en Ronald – Impian Kita
LEES VERDER INDISCH WONEN, een interview met Ronald Schubert – Stichting Impian Kita Nederland.

INDO GARDEN, de Indonesische sfeer voor tuin & huiskamer.

Sfeervolle beeldentuin

Auteur: Rex Franzen

De eigenaren Ernst-Jan en Sonja de Leau importeren handgemaakte en unieke gebruiksvoorwerpen, tuinelementen en interieurdecoratie uit Indonesië en verkopen die online en op pasars aan een groeiende groep belangstellenden. Met hun bedrijfsactiviteit behoren ze precies tot de doelgroep van Business Brandal: ondernemend met een Indische (of Molukse) achtergrond. De eigenaars mogen zich ook rekenen tot de vaste groep bezoekers van onze bijeenkomsten (helaas vanwege corona maar één in het vorige jaar). 

LEES VERDER INDO GARDEN, de Indonesische sfeer voor tuin & huiskamer.

Verslag Bijeenkomst – 18 februari 2020

De drukbezochte voorjaarsbijeenkomst van Business Brandal op 18 februari jl. was weer een bewijs dat er behoefte is aan een zakelijk platform voor ondernemers en ondernemenden met een Indische en/of Molukse achtergrond of affiniteit.

Voorafgegaan door een geweldig Indonesisch buffet, verzorgd door SAMA SAMA, luisterden meer dan 35 belangstellenden naar Mark Laagewaard van CrowdAboutNow die een inleiding hield over het thema crowdfunding.

CrowdAboutNow is een platform waar vraag en aanbod samen komen en dat met een fors uitgezet kapitaal inmiddels uitgegroeid is tot een begrip in het crowdfunding-landschap. Mark vertelde over de diverse vormen van crowdfunding. Hij beantwoordde de vele vragen uit de zaal op een zeer begrijpelijke en transparante manier. Mark had een opmerkelijke boodschap voor de aanwezigen: Als je alleen voor “snel geld verdienen” gaat, ga dan niet in crowdfunding! Want de meest succesvolle projecten zijn die, waar de inleggers zich echt betrokken voelen bij het bedrijf in kwestie.
Buurtprojecten zoals bijvoorbeeld een Syrisch restaurant waar statushouders werkzaam zijn en waar de inleggers zowel culinaire klant als ambassadeur zijn, zijn ‘eerlijke’ vormen van kleinschalig ondernemen met een (bijna)-garantie op een redelijk rendement.

Een mooi voorbeeld van crowdfunding is Bandung 22 van Marc Pieplenbosch. Bij aanvang was er een startkapitaal van 75.000,- euro nodig. Met steun van CrowdAboutNow slaagde Marc er in om in 4 weken tijd 150.000,- euro te vergaren. Daarmee is Bandung 22 een zeer succesvol crowdfundingproject van CrowdAboutNow. Inmiddels zijn er al meer dan 3000 flessen heerlijke panden likeur verkocht, aldus Marc. Toen wij, de aanwezigen, hadden geproefd, begrepen we meteen waarom Bandung 22 de markt verovert; het smaakte naar meer!

Nadat de 2 inleiders hun verhaal hadden gedaan werd de avond vervolgd met geanimeerd netwerken aan 3 netwerktafels. Er werden originele voorstellen en ideeën gelanceerd; dromen die met behulp van crowdfunding waar gemaakt zouden kunnen worden…

Tot slot werd het enquêteformulier van Business Brandal door de aanwezigen ingevuld. Het bestuur wil graag aansluiten bij behoefte en wensen en gaat zeer zeker aandacht besteden aan de uitkomsten van de enquête. Op moment van schrijven van dit verslag is het ons al duidelijk dat onder de aanwezigen unaniem de wens leeft aan meer bijeenkomsten met interessante onderwerpen zoals deze:

Dus hou de website in de gaten en tot ziens!

Rex Franzen

Aankondiging Business Brandal meeting 25 juni 2019

Dinsdag 25 juni vanaf 17:30 inloop
Locatie in De Schuur te Arnhem

U I T N O D I G I N G   B U S I N E S S   B R A N D A L    25  J U N I

Business Brandal is een platform dat activiteiten organiseert waarop ondernemers en ondernemenden met een Indische of Molukse affiniteit elkaar ontmoeten. Iedereen die zich in deze aanhef herkent is hartelijk welkom en begroeten wij met een selamat datang!

Onze bijeenkomsten zijn laagdrempelig, persoonlijk, bieden een Indisch warm thuisgevoel en hebben tegelijkertijd een business touch. Wij gaan daarbij uit van de lijn: Ontmoeten > Netwerken > Samenwerken.

En bij Brandals hoort natuurlijk lekker eten. Onze kokkie al voor een heerlijk Indinesisch buffet zorgen; Daarom alleen al, zou je moeten komen!

In het programma wordt tijd gepland voor het netwerken. Om te weten wie deze avond allemaal aanwezig is en met wie je een interessante match kunt maken of met wie je kaartjes kunt uit wisselen, organiseren wij een ronde  speeddaten.

De inleider op deze avond.

Deze keer luisteren we naar het persoonlijke verhaal van Flip Stoltenborgh, een Indische ondernemer uit Overasselt.

Zijn moeder is Ine Stoltenborgh-Indorf, lid in de Orde van Oranje Nassau, de koninklijke onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten voor de Nederlands-Indische gemeenschap.


De Indische ondernemer


Flip is zich sterk bewust van zijn Indische  geschiedenis, opvoeding en identiteit. In zijn lezing vertelt hij hoe, met vallen en opstaan, zijn  Indisch-zijn van invloed is geweest op zijn manier van ondernemen en de besluiten die hij nam of niet nam.

Flip heeft een reisbureau dat onder meer “roots-reizen” biedt. Alhoewel het doel van deze presentatie niet zozeer het promoten van het reisbureau Merapi Tour & Travel is, ontkomen we er niet aan dat Flip als Indonesië specialist iets te vertellen heeft over de visie, de missie en het product van zijn bedrijf dat zowel verbonden is met het Indië van vroeger als het Indonesië van nu.

  In zijn boeiende en interessante verhaal passeren de volgende aspecten de revue:

  • ‘Indisch’ en ‘Ondernermersschap’.
  • Merapi Trading BV – meubelimport. Een bedrijf runnen. Overleven… tot over de rand.
  • Merapi Tour&Travel – liefde voor het moederland, confrontatie, je roots zoeken, mensen die op (be)zoek gaan naar hun achtergrond, op reis gaan maar jezelf tegen komen, gevoelens delen, ver van huis thuis komen, en het bedrijf overeind zien te houden.
  • Rootsreizen o.l.v. Wouter Muller (Bandoeng 1947). Hij heeft als singer-songwriter zijn Indische afkomst benut om muzikale producten te maken (cd’s en dvd). In combinatie met zijn live-optredens kreeg hij daarmee zoveel bekendheid in ‘Indisch Nederland’, dat hij door Merapi werd gevraagd om de ‘rootsreizen’ te begeleiden. (n.b. we hebben Wouter gevraagd zijn gitaar niet thuis te laten 🙂  )

De leidraad in de presentatie is de vraagstelling: Hoe verhoudt het ‘Indisch-zijn’ zich, ten opzichte van ondernemen en ondernemerschap? Waar is de valkuil en waar is de meerwaarde?

Programma

18.00                 Aanvang

18.30 – 19.30  Opening – Indonesisch buffet – netwerken

19.30 – 20.45  Flip & Wouter – reacties zaal

20.45 – 21.30  Netwerken / speed daten

21.30                Afronding

22.00                Sluiting

De locatie

BTV (Biologische Tuinbouw Vereniging)
De Schuur – gelegen in park De Steenen Camer.   (Elderveld aan de Drielse Dijk.)  
Adres: Hannesstraatje 2 A  6843 NV Arnhem

Aanmelden

Via email sylviaelders1@gmail.com.

Vermeld je naam, adres, telefoon en eventueel de naam van je bedrijf of het bedrijf/organisatie waar je werkt of actief bent.

Het deelnamebedrag is 26,-  (incl. het buffet en 2 drankbonnen).
Na aanmelding ontvang je per telefoon of email een tikkie met het verzoek het bedrag over te maken op NL73ABNA0431315760 t.n.v. P. van Ommen. Pas als je deelnamebedrag binnen is, ben je verzekerd van entree.

Het programma met Flip en Wouter is interessant en aantrekkelijk; wij verwachten een heel  goede opkomst, maar vol = vol, dus wacht niet te lang met aanmelden. In verband met inkoop en organisatie sluiten wij de aanmelding/betaling op 18 juni.

We hopen je te ontmoeten.

Sylvia Elders (06-143 919 00)

Namens Stichting Business Brandal

De nieuwe werkgroep Business Brandal aan het werk

Aankondiging 26 maart 2019 Business Brandal bijeenkomst

2019

Een nieuw Brandal jaar met inspirerende ontmoetingen!

–          Ben je ‘n Indisch Nederlander of ben je dat niet, maar heb je  gewoon interesse voor – of  affiniteit met – personen en cultuur uit het voormalige Indië of het huidige Indonesië?

–          Ben je ondernemer of ondernemend (loondienst of als vrijwilliger) en lijkt het je goed andere gelijkgestemden te ontmoeten?

– Voel je je senang bij mensen met een Indische achtergrond en cultuur?

– Wil je naast gezelligheid ook een inhoudelijk interessant programma?

–          Vind je het nuttig en zinvol om je netwerk voor zakelijke of andere doeleinden (bijv. omdat jouw organisatie diversiteit op de agenda heeft) uit te breiden?

– Last but not least, hou je ook zo van Indisch eten?

Zet 26 maart dan in je agenda en meld je zo spoedig mogelijk aan.

Stichting Business Brandal organiseert een avond waarop je anderen kunt ontmoeten, netwerken, een interessante lezing kunt beluisteren en genieten van een heerlijk Indisch buffet.

Programma.

18.00 Inloop en kennismaking

18.30 Opening en welkom

Het Indisch buffet met 2 drankbonnen

Netwerken

19.30 Lezing  “De komst van Indische mensen naar Nederland.” door Dr. Hans Jan Kuipers

Wat zijn Indische Nederlanders eigenlijk? Tussen 1945 en 1964 is deze bevolkingsgroep in Nederland aangekomen. Om hoeveel migranten ging het? Waarom verruilden ze Indonesië voor Nederland? Op welke manier werden ze aanvankelijk opgevangen? Om het nadenken over de Indische familie- en persoonsgeschiedenis te prikkelen worden tijdens deze lezing enkele sociologische hulmiddelen geïllustreerd.

De spreker: Dr. Hans-Jan Kuipers (1954) studeerde pedagogiek en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij promoveerde op een historisch-pedagogisch onderzoek over De Werkplaats van Kees Boeke in Bilthoven: De wereld als werkplaats (1992). Als docent was hij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland. Uit zijn onderwijsactiviteiten kwamen voort: Pedagogiek voor professionele opvoeders (1999 en 2008) en Levensloopsociologie (2009).

20.15 Gelegenheid tot vragen.

20.30 Netwerken

21.30 Afsluiting

Deelnamebedrag  26 euro  (incl. het buffet en 2 drankbonnen).

Locatie
De Schuur – gelegen in park De Steenen Camer. BTV (Biologische Tuinbouw Vereniging)  Elderveld aan de Drielse Dijk.

Adres
Hannesstraatje 2 A.  6843 NV Arnhem

Aanmelden
email sylviaelders1@gmail.com.

Na aanmelding ontvang je een bevestiging van ontvangst met nadere informatie en hoe je het bedrag kunt voldoen.

In verband met inkoop en voorbereiding van het buffet sluiten wij de aanmelding en betaling op 10 maart.

Pas als je deelnamebedrag binnen is, dus 10 maart uiterlijk,  ben je verzekerd van entree. Maar let op: Vol = vol.

En, stel dat je 26 maart verhinderd bent, hou onze website en de LinkedINgroep dan goed in de gaten. We gaan nog meer interessante bijeenkomsten organiseren en daarnaast zijn er ook plannen voor workshops Indisch en Moluks koken, want …. “onder het koken en eten is het goed netwerken”.

We hopen je te ontmoeten. Selamat datang!

Sylvia Elders

Namens de werkgroep Bizzy Brandallers

Verslag en foto’s van een bijzondere Business Brandal avond

Wat was het een bijzondere Business Brandal avond op 27 november!

Na een tijdje radiostilte hadden Sylvia en Benedikt de draad van de Brandal vibe weer opgepakt.

Locatie: Benedikt’s advocatenkantoor (VERDER) in Nijmegen, mooie uitstraling met prima verzorgd eten. Dit keer chinees, omdat kokkie door familie omstandigheden verhinderd was.

Tsja, dat vergt improviseren.. We hebben meer gedaan dan alleen eten. Verhalen gedeeld over onze Indische, Chinese en Indonesische afkomst. Hoe en waarom waren onze ouders hier gekomen en soms ook daar gebleven.  Wat waren de herinneringen aan dat vertrek? Maar vooral, wat heeft Indisch zijn voor invloed op hoe wij in het leven staan, prive en in ons werk. We waren de 27e met niet zoveel mensen. Jammer?  Natuurlijk hadden de organisatoren liever 40 aanmeldingen gehad.  Maar met een klein groepje is er meer intimiteit en ruimte om echt te vertellen wat dat Indisch zijn dan voor jou persoonlijk betekent. Werd je er vroeger mee gepest, is er sprake van een klasse-onderscheid, deden onze ouders moeite om ergens bij te horen, liefst bij een segment van ‘aanzien’.  Het delen van die gevoelens was misschien wel het allerbelangrijkste. Gewoon omdat je dat niet zo vanzelfsprekend doet met je Nederlandse/andere contacten die dat stukje historie of zelfs DNA missen. Opvallend was de positieve benadering van dat verleden, niemand voelde zich met haar/zijn afkomst een slachtoffer. Opkomen voor jezelf en trots zijn op je kleur vinden we belangrijk en mogen we best meer uitdragen. Is dat dan een nieuwe uitdaging voor het ‘nieuwe’ Brandal?

Na het delen van de persoonlijke verhalen hebben we kort stilgestaan bij de identiteit van Brandal. Een club waar we als indo’s’ gezellig een paar keer per jaar samenkomen om sateh te eten en met nostalgie over tempo doeloe babbelen? Adoe zeg, daar zijn er genoeg van. De kern is toch de combinatie van Indische afkomst en ondernemendheid. Vijf jaar geleden opgezet om je netwerk te vergroten waarbij de term ondernemer ruim werd genomen. Doorpratend daarover: het gaat om ondernemende geest met als gemene deler Indische affiniteit. Kan ook dus opgaan voor belanda’s die iets hebben met Indië, werd geopperd…

Opnieuw Brandal uitvinden was de uitkomst. Met meteen leuke suggesties: Wouter Muller, een Indisch reisbureau,  wie weet Marion Bloem, als key note sprekers/artiesten. Maar ook realisme (Indisch?). Er is geen pot met geld waar we uit kunnen putten om BN-ers uit te betalen. Eerst maar eens een stevig fundament neerzetten met een kerngroep en daarom heen gestaag contacten bouwen. Deels uit de bestaande Brandal groep, deels uit nieuwe.

Concreet
Eind maart 2019 komen de Brandallers van 27/11 weer bij elkaar en nemen ieder tenminste 1 (liever 2) van hun Indische contacten mee. Doel: Verder brainstormen hoe de combinatie van ‘Indisch zijn’ en werk (in de meest ruime betekenis) nu verder gestalte kan krijgen. Wij hebben er zin in! Wanneer je er na het lezen van dit verslag bij wilt zijn, graag!
Hoe meer zielen, hoe meer (Indisch woord..) preugde.

Impressie geschreven door

Rex Franzen – www.los-assessments.nl

 

Business Brandal bijeenkomst op 27 november 2018.

Business Brandal bijeenkomst op 27 november 2018.

Op dinsdagavond 27 november komen we weer bijeen. Het netwerkplatform voor entrepreneurs en intrapreneurs met Indische affiniteit. Dit keer zijn we te gast bij Benedikt van Gemert van Verder-Arbeidsrecht in Nijmegen.

Het is even stil geweest met Business Brandal maar regelmatig werd er gevraagd wanneer er toch weer een BB activiteit zou worden georganiseerd. Voor degenen die Business Brandal alleen van naam kennen, hierbij in het kort haar ontstaansgeschiedenis. In 2011 ontmoeten Anne Spies, Jerry Croes en Andrew David elkaar bij een netwerkbijeenkomst. Tijdens een gezellig etentje kwamen er een aantal opvallende gemeenschappelijkheden naar voren waaronder natuurlijk lekker Indisch eten maar ook het hebben van een Indische achtergrond en de vraag wat dat betekent voor je ondernemend gedrag. Al snel werd het het idee geopperd om nog een keer gezamenlijk met elkaar te gaan eten maar dan met nog meer ondernemers met een Indische affiniteit. Het bleek al gauw dat niet alleen ondernemers zich aangetrokken voelden tot het platform maar ook ondernemende medewerkers oftewel intrapreneurs. En zo zijn er vele legendarische Business Brandal bijeenkomsten ontstaan. Neem  een kijkje op onze website www.businessbrandal.nl

Wil je het ook meemaken dan ben je dinsdag 27 november vanaf 17.45 uur van harte welkom.

Programma:

  • Inloop van 17.45 tot 18.15
  • Welkomstwoord door Benedikt van Gemert en Sylvia Elders
  • Genieten van de Indische maaltijd.
  • Open programma
  • 00 uur einde bijeenkomst

We zijn nog steeds een non-profit organisatie en vragen 25 euro p.p. voor
deze bijeenkomst.  Hiermee kunnen we je een heerlijke maaltijd en drankjes bieden en natuurlijk een informele netwerkomgeving. En wie eerder bij Business Brandal aanwezig is geweest weet hoe enak deze maaltijden zijn.
Daarnaast houden we met de resterende inkomsten de website en de stichting in de lucht.

Locatie:
Kerkenbos 1075 K, 6546 BB Nijmegen

Aanmelden en/of meer informatie nodig
Sylvia Elders 06-14391900 of e-mail sylviaelders1@gmail.com

Aanmelden kan door 25 euro over te maken NL91RABO0103098844 tnv B. van Gemert onder vermelding van je naam, evt. bedrijf, bijdrage Business Brandal. En voor de zekerheid een mail naar sylviaelders1@gmail.com  🙂

Meld je bijtijds aan want een beperkt deelnemersaantal van 25 personen. In verband met de inkoop en de organisatie is de aanmeldingsdatum gesteld op 20  november 2018.

We ontmoeten je natuurlijk graag op de 27e november.

Benedikt van Gemert

Sylvia Elders